Ce este o aplicație crm și de ce ar trebui să folosești una

Ce înseamnă CRM?

Acronimul CRM înseamnă Customer Relationship Management și face trimitere la sistemele, instrumentele sau aplicațiile care te ajută să administrezi toate interacțiunile companiei cu clienții.
Aplicațiile CRM, odată integrate în sistemul de comunicare al companiei, vor oferi informații despre tot ceea ce înseamnă conectarea cu clienții: e-mail, oferte, customer support, creare liste cu clienți prospecți, precum și informații legate de datele de contact, preferințele și comenzile clienților.

Ce pot organiza folosind o aplicație CRM?

Informațiile referitoare la clienții prospecți și tranzacțiile realizate cu clienții actuali sau tranzacțiile pe care compania dorește să le realizeze în viitor pot fi indexate în cadrul aplicației. Poate că în urma unei conversații un potențial client nu este încă pregătit să investească în momentul actual, însă o discuție în viitor, peste câteva luni, se poate dovedi a fi una fructuoasă pentru ambele părți.

Pentru a putea ține evidența datei când ar trebui contactați din nou clienții prospecți, angajații au nevoie de o listă bine organizată, care să trimită un reminder cu câteva zile înainte pentru ca aceștia să poată pregăti o ofertă consistentă. Mai mult, fiecare tranzacție poate fi urmărită în interiorul aplicației, angajații având posibilitatea de a se asigura că fiecare produs sau serviciu este livrat impecabil și la timp.

Conversațiile sunt principalul element de care avem grijă în interacțiunea cu clienții, fiind vorba atât despre conversațiile în sine – e-mail, convorbiri telefonice sau față în față –, cât și despre informațiile referitoare la acestea: minuta discuției, datele oferite de client, nevoile și preferințele acestora.

Aplicațiile CRM vor integra serviciile de trimitere/primire e-mail în așa fel încât angajații pot organiza inbox-ul mai eficient și pot crea notițe personalizate pentru fiecare conversație sau ședință. În cazul în care un angajat va pleca în concediu, colegii pot prelua cu ușurință discuțiile cu anumiți clienți, având la dispoziție toate informațiile de care au nevoie.

Contactul cu clienții este important pentru evoluția relației dintre companie și cumpărători. De multe ori, angajații își notează mai multe informații despre clienți – nu doar e-mail sau număr de telefon. În agendele reprezentanților de vânzări, marketing sau HR se află lucruri legate de datele de naștere ale clienților, evenimente importante pentru business-ul lor, sau mici detalii pe care doresc să și le amintească despre aceștia.

Astfel de informații pot fi ușor pierdute, însă prin intermediul aplicației CRM ele vor rămâne notate și ușor de accesat, fiind organizate în funcție de fiecare client. Atenția pentru toate detaliile mici despre clienți va crea o relație strânsă cu aceștia și te va ajuta să te diferențiezi față de alte business-uri din domeniu.

Aplicațiile CRM au o gamă largă de utilizări, putând fi personalizate în funcție de nevoile afacerii tale. Pentru a putea începe procesul creării unei aplicații CRM, este important să identifici zonele în care informația este manipulată manual și să discuți cu partenerul tău IT care sunt soluțiile care te pot ajuta să eficientizezi procesele.