Ce este o aplicație și cum o poți folosi

În ultimii ani, multe povești de succes încep cu "După ce am dezvoltat aplicația X, business-ul meu a avut mare succes" sau "Folosind aplicația Y, am reușit să dublez profitul". Dar ce este până la urmă o aplicație și cum poate aceasta să aducă atât de multe beneficii de impact?

O aplicație (prescurtată "app") este un tip de software care îți permite să duci la bun sfârșit anumite sarcini. Ea poate fi instalată pe calculator, telefon, tabletă, ceasuri smart sau alte tipuri de dispozitive digitale.

În ultimii ani, aplicațiile au devenit un element cheie pentru orice business. Acestea pot fi folosite pentru a prezenta produsele clienților sau partenerilor, pentru a fideliza clienții prin promoții personalizate sau pentru a organiza procesele departamentului de management al unei companii.

Există mai multe tipuri de aplicații, acestea putând fi create pentru a fi rulate pe calculator, telefon sau în browser-ul web. În funcție de dispozitivul pentru care au fost create, există aplicații mobile, web, desktop sau native.

 1. 1. Aplicație mobile

  Aplicațiile mobile sunt create special pentru a putea fi folosite pe telefoane sau tablete. Acestea vor fi descărcate folosind magazinele virtuale puse la dispoziție de producătorul dispozitivului (Google Play pentru Android sau App Store pentru Apple). Având în vedere faptul că în prezent cu toții petrecem din ce în ce mai mult timp folosind telefonul, aplicațiile mobile pot să mărească vizibilitatea business-ului tău și să ofere suport, promoții personalizate sau să asigure interacțiunea cu clienții.

  Pentru că în prezent consumatorii pot alege din milioane de aplicații, este important ca atunci când creezi o aplicație nouă aceasta să răspundă prompt cerințelor și nevoilor clienților tăi. Astfel, aplicația va deveni un instrument important pentru aceștia în viața de zi cu zi.

 2. 2. Aplicație web

  Aplicațiile web sunt folosite în browserele web (Chrome, Mozilla, Safari, Opera etc.), motiv pentru care sunt extrem de accesibile pentru consumatori. Atât timp cât există un browser instalat pe dispozitiv, aplicația web poate fi folosită fără probleme, indiferent că este vorba despre un telefon, laptop sau o tabletă.

  Cel mai mare avantaj al aplicațiilor web este acela că oferă accesibilitate între diversele tipuri de dispozitive, iar utilizatorii nu trebuie să descarce niciun program în plus față de ce au deja instalat pe device.

 3. 3. Aplicație desktop

  O aplicație desktop rulează pe un calculator (laptop sau desktop).

  Unul dintre cele mai mari avantaje ale aplicațiilor desktop este acela că acestea nu se bazează pe conexiunea de internet pentru a putea fi folosite. Din acest motiv, o astfel de aplicație poate fi soluția ideală pentru organizarea internă a proceselor, activităților sau a volumului de muncă al angajaților.

 4. 4. Aplicație nativă

  Aplicațiile native sunt create pentru a rula exclusiv pe o anumită platformă sau dispozitiv.

  Datorită exclusivității acestora, ele pot oferi o gamă variată de opțiuni care să corespundă 100% nevoilor specifice ale unei companii. Pentru că sunt instalate direct pe dispozitiv, acestea pot funcționa fără probleme offline și pot accesa anumite funcționalități ale dispozitivului: cameră foto, contacte, calendar etc.

  Pentru că au fost create specific pentru o anumită platformă, aplicațiile native vor fi rapide, ușor de folosit, având cel mai mare grad de flexibilitate și personalizare în funcție de dispozitivul pe care rulează.

  Fiecare tip de aplicație aduce numeroase beneficii, motiv pentru care nu poate fi făcut în mod obiectiv un clasament de la cel mai bun la cel mai nefolositor tip de aplicație. Pentru a afla ce fel de aplicație se potrivește nevoilor business-ului tău, este important să identifici ariile care au nevoie de îmbunătățiri și să discuți cu un expert care ar fi opțiunile care te pot ajuta să-ți eficientizezi afacerea.