Cine poate beneficia de digitalizare?

Un subiect din ce în ce mai popular în ultima perioadă, digitalizarea a acaparat discuțiile din numeroase domenii, iar tot mai multe companii sunt în căutare de soluții care să îi ajute să eficientizeze procesele business-ului prin digitalizare. "Digitalizarea" este un cuvânt cheie pentru domeniul IT, dar acest lucru nu înseamnă că doar companiile IT pot beneficia de aceasta.

Ce este digitalizarea?

Digitalizarea ajută business-urile să eficientizeze procesele de lucru prin automatizarea lor. Proceduri manuale precum arhivarea și indexarea documentelor pot fi făcute în mod automat, ajutând angajații să câștige timp și reducând astfel eventualele erori.

Digitalizarea nu înseamnă însă automatizarea completă a tuturor proceselor și negarea activității umane. În majoritatea cazurilor, digitalizarea implică o combinație dintre digital și analog. Revenind la exemplul oferit mai sus, chiar dacă angajații nu vor arhiva manual documentele, aceștia vor continua să lucreze cu ele și le vor păstra și în format fizic, nu doar digital.

Cum poate ajuta digitalizarea?

Beneficiile digitalizării sunt variate și pot fi diferite în funcție de tipul business-ului și de domeniul în care activează compania.

  1. 1. Administrare

    Digitalizarea ajută business-urile să administreze mai bine datele: documente, informații, planificări. Prin stocarea și manevrarea digitală a acestora ele vor fi la un click distanță. Stocarea digitală a documentelor le permite angajaților să le acceseze oricând și de oriunde, fără a consulta documentul original. Mai mult, stocarea digitală asigură securitatea acestora și faptul că ele nu pot fi pierdute.

  2. 2. Colaborare

    Indiferent că este vorba despre discuțiile cu clienții sau planificarea evenimentelor interne, integrarea aplicațiilor folosite pentru comunicare și planificare pot ușura colaborarea în cadrul echipei. Procesele și procedurile vor fi transparente, iar în cazul în care unul dintre angajați pleacă în concediu, un coleg poate prelua munca sa fără probleme.

  3. 3. Promovare

    Mai mult, promovarea serviciilor sau a produselor companiei poate fi făcută prin intermediul unui website actualizat sau al unui magazin online eficient. Website-ul și magazinul online pot deveni prima interacțiune pe care potențialii clienți sau parteneri o au cu un business, motiv pentru care ele trebuie să reflecte foarte bine valorile și viziunea afacerii.

Cine poate beneficia de digitalizare?

Pe scurt, oricine.

Cele trei exemple de beneficii discutate mai sus au caracter general și pot fi implementate indiferent de tipul companiei. În funcție de domeniul de activitate al acesteia însă, lista avantajelor digitalizării va crește considerabil.

De exemplu, un business din zona fashion poate beneficia de o platformă prin care să mențină legătura cu clienții. Cererile acestora, precum și feedback-ul lăsat pot fi stocate pe o platformă la care pot avea acces toți angajații, neomițând astfel niciun detaliu. Mai mulți angajați pot lua cu ușurință legătura cu același client, având la îndemână toate detaliile necesare pentru a fi la curent cu natura problemei fără a discuta constant cu toți ceilalți membri ai echipei.

În domeniul agricol digitalizarea poate ajuta antreprenorii să creeze un sistem de management eficient care să țină evidența datelor precum: furnizorii de echipamente agricole, furnizorii de pesticide, semințe sau fertilizatori, dar și informații legate de recoltele din diferiți ani etc. Prin digitalizare pot fi îmbunătățite condițiile de lucru pentru fermieri, crescând în același timp profitabilitatea. În prezent, în România sunt alocate fonduri europene pentru modernizarea afacerilor din domeniul agricol. Pentru mai multe detalii citește acest articol.

În momentul în care business-ul tău se confruntă cu o provocare, îi poți transmite acest lucru partenerului tău IT, iar acesta te va ghida pentru a stabili cea mai eficientă soluție digitală. Este posibil ca în cadrul unui business doar unul dintre departamente să necesite digitalizare urgentă. În astfel de cazuri, partenerul IT te poate ghida în realizarea unui plan care să ierarhizeze acțiunile viitoare în funcție de importanța acestora.

Vrei să accesezi fondurile, dar nu știi sigur cum poți face acest lucru și cum te poate ajuta acest program să îți modernizezi afacerea?
Discută gratuit cu unul dintre specialiștii noștri.