Cum să îți alegi partenerul IT

Dacă ai pornit pe drumul digitalizării sau îți dorești să afli mai multe despre cum te poate ajuta aceasta în dezvoltarea afacerii, cu siguranță te-ai gândit deja la găsirea unui partener IT. Acesta va fi alături de tine pe tot parcursul călătoriei, așa că fără îndoială vrei să alegi un partener care să se alinieze cu viziunea și cu modul de lucru al companiei tale.

Iată câțiva pași pe care îi poți parcurge pentru a te asigura că vei găsi un partener IT potrivit:

  1. 1. Asigură-te că partenerul îți înțelege business-ul

    Soluțiile software sunt mereu personalizate pentru profilul afacerii pentru care sunt dezvoltate. Din acest motiv, un partener IT trebuie să înțeleagă procesele business-ului tău, cine sunt clienții și care sunt obiectivele pe care le urmăriți.

    Partenerul IT ar trebui să înțeleagă de ce ai nevoie de digitalizare, cum trebuie aceasta efectuată pentru a maximiza potențialul afacerii și ce produse te vor ajuta să evoluezi. Cu aceste informații la îndemână, partenerul IT te poate sfătui din punct de vedere tehnic la fiecare pas al procesului, te poate ajuta să găsești cele mai bune soluții pentru problemele cu care se confruntă compania și te poate conecta cu oameni sau companii care să te ajute pe alte planuri.

  2. 2. Asigură-te că poți comunica eficient cu partenerul IT

Comunicarea este cel mai important lucru care face ideile să devină realitate.

Procesul de digitalizare poate dura săptămâni, luni sau chiar ani, în funcție de amploarea proiectelor și a produselor pe care le veți dezvolta împreună. Din acest motiv, trebuie să fii sigur că poți discuta deschis cu partenerul IT și că acesta te ține la curent cu toate modificările de ultimă oră.

În unele situații, acest lucru poate însemna și faptul că partenerul este dispus să îți spună "nu" dacă drumul pe care vrei să îl urmezi nu îți va aduce avantaje. Abilitatea de a spune "nu" este un indicator al faptului că partenerul se gândește la nevoile specifice ale business-ului tău și este dispus să găsească cele mai bune metode de a avansa.

O comunicare eficientă nu înseamnă numai faptul că partenerul este deschis să discute cu tine în mod transparent, ci și că folosește sau este dispus să folosească mijloacele de comunicare pe care le utilizează deja echipa ta. Fie că este vorba de Teams, Jira, sau alte aplicații care fac colaborarea mai ușoară, asigură-te că ești pe aceeași lungime de undă cu partenerul IT.

  1. 3. Asigură-te că partenerul este preocupat de securitate

    Securitatea este unul dintre cele mai importante aspecte în domeniul virtual, motiv pentru care ar trebui să iei toate măsurile disponibile pentru a te asigura că datele tale sunt în siguranță și actualizate la zi.

    Partenerul IT trebuie să te susțină din punct de vedere al securității și să îți propună soluțiile cele mai sigure pentru tine și afacerea ta. Dacă aplicația sau produsul dezvoltat presupune vreun risc, partenerul trebuie să discute deschis despre acesta și să găsiți împreună modalități de rezolvare a eventualelor probleme.

  2. 4. Asigură-te că partenerul IT este flexibil

    Într-un domeniu în care noi descoperiri sunt puse pe piață zilnic, partenerul IT trebuie să fie deschis noutății și să rămână flexibil pe parcursul procesului. Acest lucru poate implica disponibilitatea încercării unei tehnologii noi sau a unei soluții inovative de ultimă oră. Schimbarea este fundația progresului, așa că partenerul tău IT nu ar trebui să fie reticent în fața noutății.

    Rămânând deschis și flexibil, partenerul IT va dovedi că este pregătit să îți înțeleagă business-ul și să te ajute să îl dezvolți.

Evoluția nu este mereu un drum linear, iar flexibilitatea în gândire și execuție este extrem de valoroasă în acest domeniu.

Găsirea partenerului IT poate fi un proces care durează o vreme, însă pe termen lung este o investiție care se va dovedi benefică business-ului tău. Găsirea unui partener IT de încredere se poate dezvolta într-o relație bazată pe respect mutual de lungă durată, motiv pentru care este bine să aloci suficient timp găsirii unei companii care îți înțelege business-ul și nevoia pentru inovare.